Burgerhuis naar ontwerp van Guillaume Gyselinck

Beschrijving

Deels onderkelderde halfopen bebouwing van twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Guillaume Gyselinck in opdracht van Leon De Vijlder.

De voortuin wordt afgesloten door witgeschilderd buishekwerk op een lage muur van gele bakstenen, gevat tussen gele bakstenen pijlers met arduinen dekstenen. Door de aanleg van een parkeerplaats links op het perceel is de oorspronkelijke afsluiting slechts deels bewaard.

Lijstgevel met zwarte verticale dakpannen als gevelbeëindiging. Enkelhuistype met links een venstertravee en een brede deurtravee aan de rechterzijde. De venstertravee wordt benadrukt door de verspringende gevellijn en het licht uitspringende gevelvlak.

Het gevelparement is opgebouwd uit gele bakstenen, in halfsteensverband, in combinatie met blauwe hardsteen voor de lage plint met daarboven geglazuurde bruine bakstenen tot aan de onderdorpel van de vensters op de gelijkvloerse verdieping en geglazuurde zwarte tegels voor de afgeronde dagkanten van de deuropening.

De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door de meerdelige vensters op de tweede bouwlaag met doorlopende onderdorpels en door de doorlopende bovendorpels uit simili.

De rechthoekige vensteropeningen hebben een onderdorpel van geglazuurde bruine tegels. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk werd enkel in de eerste bouwlaag bewaard. Rechthoekige, witgeschilderde houten deur, voorzien van smeedijzeren traliewerk van verticale stijlen en horizontale regels aan de onderzijde. Het bovenlicht van het guillotineraam in de venstertravee heeft een horizontale roedeverdeling.

Planindeling volgens vrij traditioneel schema met in de kelder een voorraadkamer als ook ruimte voor de opslag van kolen. Gelijkvloers waarbij volgens bouwplan de inkom en de hal met achterliggende bergplaats worden geflankeerd door het salon, een biljartkamer en de keuken. Op de verdieping bevinden zich een eetkamer, drie slaapkamers en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/R/16.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn