Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa van twee bouwlagen en drie traveeën op een arduinen plint, in 1927 in het kadaster geregistreerd als eigendom van Edmond Louis-Joostens.

De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten door ijzeren hekwerk, geplaatst op een arduinen plint en gevat tussen arduinen pijlers.

De oorspronkelijke woning is opgebouwd uit een hoofdbouw onder een zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). De gecementeerde hoofdbouw is voorzien van schijnvoegen en wordt geaccentueerd door de puntgevel met een driezijdige erker op de gelijkvloerse verdieping en bovenliggend balkon met arduinen balustrade. Kenmerkend zijn de rond- en segmentboogvormige deur- en vensteropeningen, ingevuld met vernieuwd schrijnwerk met kleine rechthoekige roedeverdeling, naar oorspronkelijk model.

Volgens het kadaster werd in 1950 aan de rechterzijde de garage geregistreerd. In de jaren 1990 werd de garage met één bouwlaag verhoogd en werd het pand uitgebreid met een aanzienlijke achter- en bijbouw tot drie bouwlagen hoog.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling 9 (Gent), 1927/54.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1990/32.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1994/761.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1997/2227.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Brend Vantournhout, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn