Modernistisch burgerhuis naar ontwerp van Guillaume Gyselinck

Beschrijving

Deels onderkelderd, modernistisch rijhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1937 naar ontwerp van architect Guillaume Gyselinck in opdracht van Louis Declercq.

Lijstgevel met een hoger oplopende muurpenant aan de linkerzijde, verspringende gevelvlakken en betonnen (?) dekplaten als gevelbeëindiging. Enkelhuistype met links een brede deurtravee en een venstertravee aan de rechterzijde. De venstertravee wordt gekenmerkt door de rechthoekige erker op de tweede bouwlaag.

De deur op de verhoogde begane grond wordt voorafgegaan door een bakstenen trap met arduinen aantreden. De afhellende oprit naar de garage rechts wordt afgesloten door getrapte bakstenen muurtjes met vernieuwd buishekwerk. Links van de toegangstrap is er een bloemenperk.

Het gevelparement is opgebouwd uit rode bakstenen in halfsteensverband, in combinatie met blauwe hardsteen voor de lage plint. De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door de meerdelige rechthoekige vensters en door de doorlopende simililijsten als cordonlijst en als bovendorpels van de vensters op de tweede bouwlaag.

Het oorspronkelijke houten schrijnwerk werd, met uitzondering van de garagepoort, bewaard, maar recent geschilderd. Rechthoekige deuropening met arduinen bovendorpel en arduinen halfzuilen als dagkanten. De houten deur is voorzien van smeedijzeren traliewerk. De rechthoekige vensteropeningen hebben allen een arduinen onderdorpel. Het venster op de tweede bouwlaag is ingevuld met glas in lood. Het brede centrale raam van de erker wordt links en rechts geflankeerd door halfzuilen en wordt afgeboord met een smeedijzeren hekwerk.

Planindeling volgens vrij traditioneel schema met in de kelder een garage, een voorraadkamer als ook ruimte voor de verwarming. Gelijkvloers waarbij volgens bouwplan de inkom en de hal met achterliggende keuken en bergplaats worden geflankeerd door een bureel, de eetplaats en de woonkamer. Op de verdieping bevinden zich drie slaapkamers, een kinderkamer en een badkamer.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1937/R/21.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten- en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Peter Brynart, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn