Dorpswoning van 1927

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning van 1927

Beschrijving

Kenmerkende interbellum dorpswoning met achterliggende schuur gelegen in een omhaagde tuin ten westen van het Neerhof. De woning is gedateerd door een jaarsteen in de gevel "1927" en kadastraal geregistreerd in 1928.

Onderkelderde woning van twee bouwlagen onder zadeldak met een voorgevel opgebouwd uit gele baksteen en een hardstenen plint. Er werd gebruik gemaakt van witte baksteen voor de muurbanden en de decoratieve elementen in de fries en de ontlastingsbogen. De getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels hebben bewaard schrijnwerk met melkglas in de verticale tussenstijlen. Rechts is er een driezijdige erker aanwezig die op de verdieping uitloopt op een balkon. Houten kroonlijst op een tandlijst en modillons. De linker zijgevel is gecementeerd en heeft schijnvoegen. Achter de woning eenvoudige schuur, verbonden met de woning door een bijgebouw, de voorgevel van de schuur is eveneens gecementeerd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling II (Dilbeek), 1928/54.

Auteurs: Verwinnen, Katrien