erfgoedobject

Gesloten hoeve Baanwinning

bouwkundig element
ID
21507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21507

Juridische gevolgen

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve, gelegen aan de kruising van de Grendelbaan met de recente Verbindingslaan. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met bakstenen stoel, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm. De noordzijde is omheind met een lage muur in leembouw met pannen afdekking, waarin zich de inrijpoort bevindt.

Ten westen, hoog woonhuis van anderhalve verdieping en vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Jaartal 1774 in mergelstenen schouwsteen (erfzijde). Resten van een veldkeien plint. Gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vierde traveeën tegen de vierde ankerbalk. Verschillende gepikte regels. Drie beluikte vensters en drie zolderluiken. Kleine vensters in de achtergevel, waarvan twee bolkozijnen met diefijzers in geprofileerd houten kozijn. Kaasrek in de tweede travee. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Ten oosten, stallingen van acht traveeën onder pannen zadeldak en aangebouwde travee onder lessenaarsdak rechts. Stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen. Gepikte stijlen (negen) en hoekstijlschoor in de achtste travee. Drie deuren en drie zolderluiken.

Ten zuiden, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl, in de eerste travee tegen de tweede tussenstijl en in de derde travee tegen de derde ankerbalk. Rechthoekige schuurpoort. Lemen vullingen in de achtergevel grotendeels door bakstenen vervangen. Pannen beschieting der beide zijgevels. De verbinding tussen woonhuis en schuur bestaat uit een kleine bergruimte onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bakhuis in de met een haag omgeven moestuin, achter het woonhuis. Twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lemen vullingen door baksteen vervangen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve Baanwinning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.