Gesloten hoeve Baanwinning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Grendelbaan
Locatie Grendelbaan 32, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Baanwinning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Belangrijke gesloten hoeve, gelegen aan de kruising van de Grendelbaan met de recente Verbindingslaan. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lichtblauw gekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met bakstenen stoel, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm. De noordzijde is omheind met een lage muur in leembouw met pannen afdekking, waarin zich de inrijpoort bevindt.

Ten westen, hoog woonhuis van anderhalve verdieping en vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Jaartal 1774 in mergelstenen schouwsteen (erfzijde). Resten van een veldkeien plint. Gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl en in de vierde traveeën tegen de vierde ankerbalk. Verschillende gepikte regels. Drie beluikte vensters en drie zolderluiken. Kleine vensters in de achtergevel, waarvan twee bolkozijnen met diefijzers in geprofileerd houten kozijn. Kaasrek in de tweede travee. Pannen beschieting der linkerzijgevel.

Ten oosten, stallingen van acht traveeën onder pannen zadeldak en aangebouwde travee onder lessenaarsdak rechts. Stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen. Gepikte stijlen (negen) en hoekstijlschoor in de achtste travee. Drie deuren en drie zolderluiken.

Ten zuiden, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de eerste tussenstijl, in de eerste travee tegen de tweede tussenstijl en in de derde travee tegen de derde ankerbalk. Rechthoekige schuurpoort. Lemen vullingen in de achtergevel grotendeels door bakstenen vervangen. Pannen beschieting der beide zijgevels. De verbinding tussen woonhuis en schuur bestaat uit een kleine bergruimte onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Bakhuis in de met een haag omgeven moestuin, achter het woonhuis. Twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Lemen vullingen door baksteen vervangen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.