erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis met smederij

bouwkundig element
ID: 215072   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215072

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit eclectische pand werd rond 1904 gebouwd als winkelhuis met smederij voor Denis Horemans. Het ontwerp werd getekend door aannemer Philip Ahstrand, die op het Zuid talrijke, vaak zeer opvallende projecten heeft verwezenlijkt. Het naastgelegen, gelijkaardige pand op nummers 49-51 werd eveneens door Ahlstrand ontworpen; het winkelhuis met meubelmakerij en smederij had oorspronkelijk een parement dat leek op dat van het pand op nummer 45. De combinatie van winkels met achterliggende werkplaatsen en appartementen is typisch voor de Scheldestraat en bij uitbreiding voor de volledige buurt rond de Zuiderdokken en de Scheldekaaien.

Pand van vier travee├źn en drie bouwlagen onder leien mansardedak, met achteraan een lagere aanbouw. Opvallende eclectische lijstgevel met geel bakstenen parement verlevendigd door rode baksteen voor siermetselwerk en witte baksteen voor pilasters af accentuering van de twee uiterste travee├źn. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, begane grond met ijzeren latei met rozetten. Oorspronkelijk met een art-nouveaugetinte winkelpui. Segmentbogige vensteropeningen met rode waterlijsten in de bovengevel.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1317.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch winkelhuis met smederij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215072 (Geraadpleegd op 28-10-2020)