Modelwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwoning

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd samen de twee, ondertussen verbouwde nummers 90 en 92 ontworpen door architect J.B. Vereecken in opdracht van de Société Anonyme du Sud d'Anvers.

In 1878 nam de maatschappij het initiatief om voor eigen rekening 51 burgerwoningen te laten bouwen in de straten gelegen rond de Marnixplaats. Dit om de verkoop van de nog grotendeels lege percelen te promoten en tevens om woningen te bouwen in de stijl die de maatschappij voorop stelde voor het Zuid. Hiervoor werkte de maatschappij samen met een reeks aannemers en architecten, die in ruil voor de opdracht moesten investeren in de aankoop van de gronden. Vereecken diende in 1879 een bouwaanvraag in voor een van drie woningen. Vereecken is een zeer productieve architect in de eind-19de-eeuwse stadswijken in Antwerpen. Hij bouwt woningen met expressieve gevels voor mensen uit de burgerij.

De woning is het enige bewaarde huis van het ensemble van drie; het is de meest rechtse van de drie. De centrale woning (90) was iets hoger, breder en rijker uitgewerkt, met drie traveeën en imitatiebossage over de volledige gevel. De meest linkse woning (92) was identiek, maar spiegelend aan 88.

Het betreft een burgerhuis van twee/drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Het parement van deze woning was oorspronkelijk niet witgeschilderd; de combinatie van baksteenmetselwerk en gestucte delen zorgde voor een levendige aanblik van het ensemble, wat kenmerkend is voor de modelwoningen van de Société. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. De eerste bouwlaag heeft segmentbogige muuropeningen: rechts de voordeur met bewaard houten schrijnwerk en links twee vensteropeningen. De begane grond wordt door een zware kordonlijst afgezoomd. De bovengevel werd als een geheel uitgewerkt en door een brede omlijsting omvat. Per travee zijn de vensteropeningen in een segmentbogige gestucte omlijsting gevat, met een zware sluitsteen boven de rechthoekige vensteropeningen van de tweede bouwlaag.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1879 # 988.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 62-68.