erfgoedobject

Burgerhuis in cottagestijl

bouwkundig element
ID: 215106   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215106

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1925. Bouwheer was Jan Leon De Crane, 'maatschappijbeheerder' van beroep; het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De woning maakt deel uit van een gave huizenrij van omstreeks 1925, waarin diverse bouwstijlen van die jaren vertegenwoordigd zijn.

Met een gevelbreedte van drie travee├źn, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (pannen). De lijstgevel is opgedeeld in een gedrukte begane grond uit rood baksteenmetselwerk, en een ruw beraapte bovenbouw verlevendigd met houten stijl- en regelwerk. Geaxeerd op het middenrisaliet, wordt de compositie bepaald door de opvallende erkerpartij, met een rechthoekige basis, en een vrijwel gevelbrede, driezijdige topgeleding, die doorloopt tot in de bedaking. De rondboogdeur op de begane grond, en de flankerende ovale oculi in bakstenen omlijsting op de bel-etage, vormen typische accenten. Het schrijnwerk van vensters en garagepoort is vernieuwd, het voortuinhek verwijderd.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, met de garage en oorspronkelijk vermoedelijk de keuken op de begane grond, de woonvertrekken op de eerste, en de slaapkamers op de tweede verdieping.

  • Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1925/91, artikel 2837.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in cottagestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215106 (Geraadpleegd op 02-04-2020)