Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in neotraditionele stijl, gebouwd in opdracht van de heer Ruttiens, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers in 1926.

Associés van omstreeks 1910 tot 1940, lieten Fernand de Montigny en Louis Somers zich kort na de Eerste Wereldoorlog opmerken met het stadion voor de Olympische Spelen van 1920. In hun talrijke burgerhuizen uit de jaren 1920, pasten zij doorgaans een behoudende beaux-artsstijl toe. Op hetzelfde moment waren de architecten actief in de wederopbouw van Oostkerke (Diksmuide), met neotraditionele ontwerpen. Eveneens van hun hand is het stel cottagewoningen uit 1925 op nummers 56-58. De belangrijkste realisatie van de Montigny en Somers in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", tevens één van hun vroegste gezamenlijke ontwerpen, is het kasteeltje "Acaciahof" in de Acacialaan uit 1912.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen. Natuursteen is gebruikt voor omlijstingen, kordons, kozijnen en dekstenen; bekleed met leien wekt de bovenste verdieping de suggestie van een mansardedak. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee, die boven de kroonlijst doorloopt in een in- en uitgezwenkte geveltop met voluten. Een driezijdige erker met smeedijzeren balkonborstwering, rust op de uitspringende garage. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, garagepoort en dakkapel is bewaard, evenals het smeedijzeren voortuinhek.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, de garage en de keuken met keukenlift en washuis. Op de eerste verdieping neemt het salon over de volledige breedte de straatzijde in, en de eetkamer met office en terras de tuinzijde. De tweede verdieping omvat drie slaapkamers en de badkamer, het dakniveau twee mansardes en een zolder.