erfgoedobject

Architectenwoning J. De Potter

bouwkundig element
ID
215126
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215126

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische architectenwoning van 1934 naar ontwerp van Jacques De Potter, zie ook naamplaat naast de deur: "J. De potter/ Géomètre – Expert/ Architect". De voortuin is afgesloten door een wit beraapt muurtje.

Bel-etagewoning van twee bouwlagen onder plat dak met dakterras afgelijnd met een balustrade. De begane grond werd opgebouwd uit grijze baksteen en heeft een hardstenen plint. Het voegwerk werd voorzien van een dieperliggende "schaduwvoeg" die de horizontale lijnen benadrukt. De verdieping heeft wit beraapte gevels, springt uit ten opzichte van de begane grond en heeft een dynamische gestroomlijnde vormgeving die doet denken aan de pakketbootstijl. Rechthoekige muuropeningen met op de verdieping een lang bandraam. De lekdrempels bestaan uit geglazuurde tegels. Het schrijnwerk werd vernieuwd, uitgezonderd de deur en de poort.

Volgens de bouwplannen bevinden zich op de begane grond voornamelijk de dienstfuncties en een "studio" of bureau. Op de verdieping zijn de leefruimtes, de kamer en de badkamer ondergebracht. De traphal werd doorgetrokken tot op het dakterras.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1384, Marie-Louiselaan 23, bouwaanvraag, 1934.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning J. De Potter [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.