Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Helstraat
Locatie Helstraat 79, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, uit de 19de eeuw. Woonhuis van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) en twee aangebouwde traveeën onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, het aangebouwde gedeelte en de rechterzijgevel zijn versteend. Gepikte plint op lage bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoor in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk. In de voorgevel drie kleine, beluikte vensters en een rechthoekige deur. Een groter, beluikt venster in de achtergevel. Pannen beschieting der rechterzijgevel.

Ertegenover, stalschuur van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Vakwerk, waarvan de lemen vullingen gedeeltelijk door baksteen zijn vervangen. Twee gekoppelde rechthoekige deuren. Pannen beschieting der linkerzijgevel. Recent aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. Varkensstal vernieuwd in baksteenbouw.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.