Villa Bloemfontein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bloemfontein

Beschrijving

Villa in cottagestijl, kadastraal geregistreerd in 1923. Bouwheer was de elektricien Gustaaf Stevens-Pietke; het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Villa Bloemfontein (zie opschrift) is een representatief voorbeeld van de landhuisbouw in cottagestijl uit begin jaren 1920, die het straatbeeld van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" bepaalt.

Vrijstaand ingeplant in de breedte van het perceel, op een quasi rechthoekige plattegrond, omvat het gebouw twee bouwlagen onder een overkragend, complex schilddak met dakkapellen. De constructie is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, schaars verwerkt met natuursteen voor speklagen, hoekblokken, kozijnen en het inkomportaal, en gebruik van rode pannen voor de dakbedekking. Afgezien van de dominante dakconstructie met hoog oprijzende schoorstenen, komt de cottagestijl vooral tot uiting in het informele, pittoreske karakter van de architectuur met in- en uitspringende volumes, en het accentueren van bovenbouw en geveltoppen door houten stijl- en regelwerk in combinatie met bepleistering. Verder wordt de ordonnantie op de begane grond bepaald door erkers met afdak, en op de bovenverdieping door brede houten kozijnen met entablement. Licht asymmetrisch van opzet, legt de compositie van het drie traveeën brede gevelfront de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door het portaal met een gestrekt entablement op Toscaanse zuiltjes, en hogerop door de overkragende, blinde geveltop. In de westelijke zijgevel tekent zich een typische 'inglenook' met schoorsteen af; de erkerpartij van de oostelijke zijgevel onderscheidt zich door een bovenbouw in stijl- en regelwerk met oculus. De houten inkomdeur en het smeedijzeren voortuinhek zijn bewaard, het vensterschrijnwerk is vernieuwd. De plattegrond is vermoedelijk georganiseerd rond de traphal in de kern van de villa.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1923/84, artikel 2527.