Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Hoog Keizel
Locatie Hoog Keizel 34, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, grosso modo daterend uit de 19de eeuw, vlak bij de straat gelegen, waar deze gekruist wordt door een veldweg. Gebouwen in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op een gepikte plint met lage bakstenen stoel, gelegen rondom het rechthoekig erf.

Ten zuidoosten, L-vormig woonhuis met stal van zes + twee traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Verhoogde stoel over een gedeelte van het woonhuis. Gepikte stijlen (negen) en tussenstijlschoren: in de tweede travee tegen de derde ankerbalk en in de zesde travee tegen de zesde ankerbalk. Twee rechthoekige vensters en een deur in de voorgevel, tevens buitengevel. Twee rechthoekige deuren, een beluikt houten bolkozijn en een rechthoekig venster in de achtergevel. Boven de twee eerste traveeën, luifel op houten schoren.

Ten noordwesten, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aangebouwd wagenhuis onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel. Tweede, houten wagenhuis onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. De lage varkensstal ten zuidwesten vormt de verbinding tussen woonhuis en dwarsschuur. Versteende vakwerkbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Vier deurtjes waarvan twee gekoppeld.

Ten noordwesten, achter de dwarsschuur, vervallen bakstenen bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen). Onbelangrijke stallingen ten noordoosten, met waterput aan de westelijke zijde.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.