Hoeve Op den Alversberg

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het woonhuis in kern opklimt tot de 17de eeuw, en de andere gebouwen dateren uit de 19de een 20ste eeuw. Gebouwen gegroepeerd rondom het rechthoekige erf. Het geheel ligt in een zeer mooi, gaaf bewaard landschap.

Ten noordwesten, woonhuis van vier traveeën onder zeer steil, mank zadeldak (Vlaamse pannen). Witgekalkte bakstenen voorgevel met een mergelstenen band onder de vensterdorpels. Gepikte plint en licht verhoogde begane grond. Twee rechthoekige, beluikte kozijnramen, voormalige kruiskozijnen, te oordelen naar de dubbele, bakstenen ontlastingsboogjes. Een rechthoekige staldeur en woonhuisdeur in houten kozijnen, laatstgenoemde onder een tot luifel doorgetrokken dekschild. Achtergevel in stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; rechthoekige venstertjes, waarvan een houten bolkozijn, en twee deuren. Rechterzijgevel gedeeltelijk in vakwerk, gedeeltelijk in baksteenbouw, met een houten kaasrek in de top. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel, met pannen beschieting in de top.

Ten zuidwesten, dwarsschuur van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijlen regelwerk met witgekalkte lemen en bakstenen vullingen, en gepikte stijlen en tussenstijlschoren. Gepikte plint, zolderluik en twee deuren. Pannen beschieting der rechterzijgevel. Ten zuidoosten, stallingen, begin 20ste eeuw in baksteenbouw vernieuwd met recente aanpassingen der voorgevel. Zadeldak met Vlaamse pannen. Ten noordoosten, onbelangrijke bakstenen varkensstal onder zadeldak (golfplaten) aanleunend tegen een kleine stal of bergruimte van twee traveeën. Leembouw met witgekalkte vullingen en gepikte timmer onder pannen zadeldak. Ten noorden, volledig houten wagenhuis onder zadeldak met gedeeltelijk mechanische, gedeeltelijk Vlaamse pannen.

Achter het woonhuis, bakhuis van twee traveeën in vakwerkbouw onder zadeldak (kunstleien).

Bij de hoeve hoort een klein buitenverblijf of jachtpaviljoen uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), geflankeerd door twee eenlaagse bijgebouwen van elk twee traveeën onder afgesnuit pannen zadeldak. Gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters met lekdrempels en rechthoekige deur met waaiervormig bovenlicht. De achtergevel is blind op een venster na in de tweede bouwlaag.

Mooie tuin met oude fruitbomen, palmstruiken en taxus. Monumentale beuk, eikendreef en drie tamme kastanjebomen in de onmiddellijke omgeving.