Een- of meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in art-nouveaustijl, volgens het vandaag verdwenen bouwdossier opgetrokken naar een ontwerp door de aannemer Arthur Bernaerts uit 1913. Opdrachtgever was de handelsreiziger Augustijn Bresseleers-Van Offel. Door het ontbreken van de bouwplannen kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit natuursteen, op een arduinen plint. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas, de bel-etage gemarkeerd door een bow-window, en de tweede verdieping door een breed korfboogvenster met balkon, sluitsteen en waterlijst. Het art-nouveaukarakter berust vooral op de ingekerfde, over de volledige hoogte van de zijpenanten oplopende motieven met een abstract geometrisch patroon, de vloeiende lijnvoering van waterlijsten en sluitstenen, de typische gietijzeren balkonborstwering en de houten kroonlijst met consoles. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de inkomdeur en de vensters met typische roedeverdeling is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper en keldertralies met rozetten.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het rijhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Vermoedelijk wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda(?) op de begane grond, geflankeerd door de inkom- en traphal en de keuken.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1914/27, artikel 1459.