erfgoedobject

Meergezinswoning met latente art-nouveau-inslag

bouwkundig element
ID
215152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215152

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning met latente art-nouveau-inslag gebouwd in opdracht van Jan Remes, naar een ontwerp door de aannemer Gebroeders Van Biesen uit 1923. Gustaaf en Louis Van Biesen waren de zonen, en sinds begin jaren 1920 de opvolgers van de aannemer Eduard Van Biesen. Deze had zich in 1911 met zijn kantoren en ateliers in de nabije Kruishofstraat gevestigd, en was vóór de Eerste Wereldoorlog bijzonder actief als bouwpromotor in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Zijn zonen realiseerden op hun beurt meerdere panden in de Eglantierlaan en de nabije Berkenlaan, zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De sobere lijstgevel heeft een parement uit baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, contrastrijk verwerkt met natuursteen voor speklagen, monelen, lateien en kraagstenen, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat op de eerste verdieping wordt gemarkeerd door een korfboogdrielicht en een balkon met gebuikte gietijzeren borstwering. De art-nouveau-invloed komt discreet tot uiting in de detaillering van de natuurstenen onderdelen, het patroon van de balkonborstwering, en de lijnvoering van de houten kroonlijst op consooltjes en de vensterroeden. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan het eenvoudige type meergezinswoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De woning op het gelijkvloers beschikt over een extra veranda met bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#954.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meergezinswoning met latente art-nouveau-inslag [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215152 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.