Eclectische een- of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, volgens het vandaag verdwenen bouwdossier opgetrokken in 1913, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey (inscriptie). Het pand werd in 1914 kadastraal geregistreerd op naam van Jozef Verhaeren-Van Mechelen. Door het ontbreken van de bouwplannen kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan, realiseerde kort vóór de Eerste Wereldoorlog de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Vergelijkbaar met het simultaan toepassen van beaux-artsstijl en art deco tijdens het interbellum, laveerde hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren tussen het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme en de art nouveau. Tot de meest prestigieuze herenhuizen uit de latere periode in het oeuvre van De Vroey, die actief bleef tot zijn overlijden in 1935, behoort het statige hotel Voet in de Jan Van Rijswijcklaan.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken, verwerkt met arduin voor plint, puilijst, speklagen, dorpels en balkons, de deuromlijsting, imposten en sluitstenen van de vensters. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet, dat wordt gemarkeerd door balkons met smeedijzeren borstwering. Registers van alternerend rondbogige en rechthoekige vensters; houten kroonlijst op consoles. Opmerkelijk is het gebruik van polychroom bouwkeramiek voor het centraal medaillon en de omlijsting van de borstweringen op de bovenste verdieping. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1914/27, artikel 1519.