Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van G. Batens, naar een ontwerp door de aannemer Frans Geerts uit 1912. Deze laatste bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog minstens een tiental van dergelijke rijhuizen in de Eglantierlaan en vermoedelijk een vijftal in de achterliggende Varenlaan, zowel voor eigen rekening als voor individuele opdrachtgevers. Begin jaren 1920 volgden er nog enkele. Gevestigd op het Kiel, lijkt Geerts in Antwerpen als aannemer actief te zijn geweest van kort vóór 1910, tot begin jaren 1920, periode waarin hij verhuist naar Mortsel-Oude God. Waar de plattegronden van de meergezinswoningen aan een standaardtype beantwoorden, kenmerken de gevelontwerpen zich door een uitgesproken voorkeur voor de klassieke neostijlen. Typisch voor zijn realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, is de integratie van tegelpanelen in art-nouveaustijl. Het pand vertoont een sterke verwantschap met Varenlaan 17, dat van een jaar later dateert.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De verzorgde lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van arduin voor de plint, en natuursteen voor de puilijst, balkons, speklagen, lateien, dorpels en ornamenten. Horizontaal geleed door de puilijst en verticaal geritmeerd door pilasters, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door balkons met doorgetrokken balustraden, en mondt uit in een dakvenster met gebroken fronton. Bewerkte consoles en Ionisch kapitelen verrijken de kolossale pilasters van de bovenbouw, waarvan de vensters tot drielichten gegroepeerd zijn. De sgaffito- of tegelpanelen die oorspronkelijk de boogvelden van de zijvensters en de fries onder de kroonlijst sierden, zijn vandaag gecementeerd. In tegenstelling tot de vernieuwde inkomdeur, is het houten vensterschrijnwerk grotendeels bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan het eenvoudige type meergezinswoning, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de drie huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De gelijkvloerse woning beschikt over een extra veranda met bovenlicht; het dakniveau herbergt twee mansardes en een zolder.