Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in klassiek geïnspireerde, eclectische stijl, gebouwd door de aannemer Frans Geerts, naar een ontwerp uit 1914. Deze laatste bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog minstens een tiental van dergelijke rijhuizen in de Eglantierlaan en vermoedelijk een vijftal in de achterliggende Varenlaan, zowel voor eigen rekening als voor individuele opdrachtgevers. Begin jaren 1920 volgden er nog enkele. Gevestigd op het Kiel, lijkt de aannemer in Antwerpen actief te zijn geweest van kort vóór 1910, tot begin jaren 1920, periode waarin hij verhuist naar Mortsel-Oude God. Waar de plattegrond van de meergezinswoningen aan een standaardtype beantwoordt, kenmerken de gevelontwerpen zich door een uitgesproken voorkeur voor de klassieke neostijlen. Typisch voor sommige van zijn realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, is de integratie van tegelpanelen in art-nouveaustijl.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, telt het rijhuis drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat wordt gemarkeerd door balkons met doorgetrokken balustraden, en een driehoekig fronton. Nadrukkelijk horizontaal geleed, met een geblokte pui en een klassiek hoofdgestel, is de opstand verder opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met sluitsteen. Consoles, guirlandes en chutes zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Het houten schrijnwerk van inkomdeur en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de eenvoudige meergezinswoning, die uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de drie huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De gelijkvloerse woning beschikt over een extra veranda met bovenlicht; het dakniveau herbergt twee mansardes en een zolder.