Een- of meergezinswoning in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1912 opgetrokken door Eduard Van Biesen. Uit de bouwplannen kan niet met zekerheid worden afgeleid, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt. De rijwoning heeft een gevelbreedte van drie traveeën en telde oorspronkelijk drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde, later vervangen door een vierde bouwlaag. Het gebouw is een representatief voorbeeld van het eenvoudige type rijwoning van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat hier vaak in het straatbeeld opduikt.

Aannemer Eduard Van Biesen, die in 1911 in de nabije Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere burgerhuizen in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting.

De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit gele baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Gevat binnen een spaarveld en oorspronkelijk afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de eerste verdieping. Het art-nouveaukarakter berust vooral op het het gebogen balkon met smeedijzeren leuning, en de detaillering van de natuurstenen onderdelen. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk is enkel de deur bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond worden salon en eetkamer geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voorkamer over de volledige breedte, een tweede kamer parallel met de trap, en een achterkamertje.