Langgestrekte hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Hovenstraat
Locatie Hovenstraat 5, Diepenbeek (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok parallel met de straat) met ordonnantie: dwarsschuur-stalwoonhuis-stal, daterend uit de 19de eeuw. Enkele oude fruitbomen en een eik aan de ingang van het erf.

Negen traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. De gepikte plint op lage, bakstenen stoel is grotendeels vervangen door een verhoogde bakstenen stoel. Gepikte stijlen (zestien) en tussenstijlschoren: in de tweede travee tegen de tweede ankerbalk, in de vierde travee tegen de vijfde ankerbalk en in de zesde travee tegen de zesde ankerbalk. Kaasrek in de achtste travee. Twee vensters, twee deuren en twee halve deuren. Rechthoekige schuurpoort. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de l.zijgevel en tegen de laatste travee der voorgevel. Lage, versteende varkensstal onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechts van het erf.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.