erfgoedobject

Eclectische een- of meergezinswoning

bouwkundig element
ID
215178
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215178

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl, volgens het vandaag verdwenen bouwdossier opgetrokken naar een ontwerp door de aannemer Frans Geerts uit 1913. Opdrachtgever was de herbergier Corneel Embrechts-Huybrechts, die hetzelfde jaar nog een tweede rijhuis liet bouwen in de achterliggende Varenlaan. Door het ontbreken van de bouwplannen kan niet worden vastgesteld, of het een klassiek burgerhuis dan wel een meergezinswoning betreft, het type dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" het overwicht van de bebouwing uitmaakt.

Aannemer Geerts bouwde vóór de Eerste Wereldoorlog minstens een tiental van dergelijke panden in de Eglantierlaan en vermoedelijk een vijftal in de achterliggende Varenlaan, zowel voor eigen rekening als voor individuele opdrachtgevers. Begin jaren 1920 volgden er nog enkele. Gevestigd op het Kiel, lijkt de aannemer in Antwerpen actief te zijn geweest van kort vóór 1910, tot begin jaren 1920, periode waarin hij verhuist naar Mortsel-Oude God. Waar de plattegrond van de meergezinswoningen aan een standaardtype beantwoordt, kenmerken de gevelontwerpen zich door een uitgesproken voorkeur voor de klassieke neostijlen. Typisch voor sommige van zijn realisaties van vóór de Eerste Wereldoorlog, is de integratie van tegelpanelen in art-nouveaustijl.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit natuursteen, met schijnvoegen op de begane grond en een arduinen plint. Asymmetrisch van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door doorgetrokken borstweringen en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie het accent op de brede zijtravee. Overeenkomstig de interieurindeling wordt deze laatste op de bovenverdiepingen gemarkeerd door balkons met bolornamenten, en onder de kroonlijst door pilastertjes. Balustraden accentueren de bel-etage, gietijzeren borstweringen de tweede verdieping. Verder bestaat het aan de Franse beaux-artstraditie ontleende geveldecor onder meer uit rankwerkfriezen, bloemenchutes, schelpconsooltjes, voluutsleutels en guirlandes. Het schrijnwerk is vernieuwd, de kroonlijst bekleed met kunststof; de smeedijzeren keldertralie bleef behouden.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het rijhuis, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Daarbij wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda (?), op de begane grond geflankeerd door de inkomhal en het trappenhuis.

  • Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Antwerpen, Afdeling 42 (Wilrijk), 1914/27, artikel 1477.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2014


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische een- of meergezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215178 (Geraadpleegd op 19-05-2021)