erfgoedobject

Eclectische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
215179
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215179

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Achiel Lava, naar een ontwerp door de aannemer Gebroeders Van Biesen uit 1923. Gustaaf en Louis Van Biesen waren de zonen, en sinds begin jaren 1920 de opvolgers van de aannemer Eduard Van Biesen. Deze had zich in 1911 met zijn kantoren en ateliers in de nabije Kruishofstraat gevestigd, en was vóór de Eerste Wereldoorlog bijzonder actief als bouwpromotor in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Zijn zonen realiseerden op hun beurt meerdere panden in de Eglantierlaan en de nabije Berkenlaan, zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden, waaronder het aanpalende complex opbrengsthuizen op nummers 110-114.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit natuursteen, op een arduinen plint. Horizontaal geleed door de puilijst en het hoofdgestel, leggen balkons met balustrade en bolornamenten de klemtoon op de middenas. Afgezien van het discrete oppervlaktereliëf, beperkt het geveldecor zich tot aan de beaux-arts-traditie ontleende medaillons op borstweringen en lateien, en rozetten in het hoofdgestel. Het schrijnwerk is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan het eenvoudige type meergezinswoning, bestaande uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol. Elk samengesteld uit twee kamers en een keuken met pomphuis en toilet, worden de drie huurkwartieren ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. De woningen op het gelijkvloers en de eerste verdieping beschikken over een extra veranda.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#883.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215179 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.