Modelwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modelwoningen

Beschrijving

Dit samenstel van twee eenvoudige, eclectische burgerhuizen werd rond 1881 gebouwd in opdracht van Emile De Keyser, directeur van de Société Anonyme du Sud d’Anvers, op dat moment gevestigd op het Mechelseplein 20.

Rond 1878 had de Société Anonyme du Sud d’Anvers al een reeks van 51 modelwoningen laten bouwen in de straten uitkomend op het Marnixplein, om de moeilijk lopende verkoop van de lege bouwpercelen in de nieuwe verkaveling van het Zuid te promoten. Ook wilde de Société op deze manier hun voorkeur van bouwstijl en –typologie duidelijk maken aan potentiële kopers. De ideale bebouwing op het Zuid volgens deze modelwoningen, bestond uit ensembles van twee of drie burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, met levendige gevels. Er werd voor afwisseling in de gevelafwerking gezorgd door de combinatie van neoclassicistische met eclectische of neorenaissancegevels, ook binnen hetzelfde ensemble. Dit om een tegengewicht te bieden aan de zeer populaire, standaard woningen met een bepleisterde neoclassicistische gevel.

Het samenstel van twee woningen dat de Société in de Welvaartstraat liet bouwen, valt buiten de grote campagne van 51 panden. Omdat ook in de Welvaartstraat de bebouwing van de nieuwe percelen niet vlot op gang kwam, werden hier twee percelen in opdracht van de Société gebouwd; een ontwerper werd niet teruggevonden in de bouwaanvraag.

Het gaat om twee identieke, spiegelende burgerhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De lijstgevels kregen een eenvoudige houten kroonlijst en een hardstenen plint. Het parement bestaat uit baksteen met natuurstenen speklagen; hardstenen puilijst. Een witte schilderlaag verbergt dit oorspronkelijke materiaalgebruik. Regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met sober versierde borstweringen. Ondanks de overschildering en de vervanging van het schrijnwerk, heeft dit ensemble onmiskenbaar erfgoedwaarde, oorspronkelijk bedoeld als modelwoning voor de bebouwing van de straat.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 672.