erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
215192
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische burgerhuis sluit aan bij het ensemble van drie gelijkaardige huizen op nummers 33-37. Zelf maakte het ook deel uit van een samenstel van drie huizen, maar de twee rechter huizen van het ensemble werden gesloopt.

Het burgerhuis werd rond 1900 gebouwd voor A. Van Nieuwenhuyse naar ontwerp van Guillaume Van Oenen. Er sloten rechts twee iets lagere, spiegelende winkelhuizen bij aan. Van Oenen is één van de meest productieve bouwmeesters op het Zuid. Hij realiseerde er zijn eigen woning en atelier en talrijke burgerhuizen in uiteenlopende bouwstijlen, van gestandaardiseerd neoclassicisme tot art nouveau. Dit huis is een voorbeeld van het standaard bouwtype op het Zuid, namelijk een burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een neoclassicistische lijstgevel. Typische opbouw en afwerking van de gevel, met kroonlijst op modillons en met tandfries, hardstenen plint met keldergaten en voetschraper, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen. Imitatievoegen op de begane grond, de muurvelden tussen de vensteropeningen op de verdiepingen zijn uitgewerkt als pilasters. Accent op de centrale travee door een balkon met uitbuikende ijzeren leuning en deurvenster bekroond met entablement waarop volgens de bouwaanvraag een fronton hoorde. Schrijnwerk vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1490.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215192 (Geraadpleegd op )