Geheel van zes neoclassicistische rijhuizen

Beschrijving

Geheel van zes bescheiden burgerhuizen in neoclassicistische stijl, in twee fasen opgetrokken in opdracht van de aannemer J.Fr. Reusens, naar ontwerpen door zijn zoon de architect Frans Reusens uit 1900 en 1901. Een zevende woning die tegen de huizenrij aanleunde op de hoek met de Bronstraat, ontworpen in 1901, is gesloopt. Aannemer Reusens lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van de vroege jaren 1870 tot omstreeks 1905, met bouw- en vastgoedprojecten in opdracht van derden of zoals hier voor eigen rekening. Deze reeks woningen behoort tot het vroegste oeuvre van zijn zoon Frans Reusens, die als architect debuteerde omstreeks 1900. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp deze laatste talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde straten van de 19de-eeuwse gordel, de wijken Zuid en Zurenborg, op een enkele uitzondering na conventioneel van type en stijl. Hogerop in de Biarstraat bracht hij in 1901 nog een tweede geheel van drie rijhuizen tot stand in opdracht van L. Pauwels.

Gekoppeld volgens een repeterend schema, omvatten de rijhuizen een souterrain en twee en een halve bouwlaag, onder een zadeldak. Bij de eerst gebouwde panden (nummers 41-45) is de opstand volkomen identiek, met een gevelbreedte van twee traveeën. De laatst gebouwde woningen (nummers 47-51) beantwoorden aan een symmetrische compositie met de klemtoon op het middenpand, en een gevelbreedte van drie traveeën op de begane grond en twee of drie op de verdiepingen. Bepleisterd en beschilderd op een hardstenen plint, worden de lijstgevels geleed door de puilijst, de architraaf en de kroonlijst op klossen. Het geveldecor bestaat uit schijnvoegen, panelen en oplopende vensteromlijstingen. Verder beantwoordt de compositie aan een conventioneel schema, met registers van rechthoekige muuropeningen, waarbij de attiekverdieping zich onderscheidt door getoogde venstertjes. De gevelbepleistering is vernieuwd op nummers 41 en 49; van het houten schrijnwerk zijn op één na alle deuren en kroonlijsten bewaard, maar de vensters in ruime mate vernieuwd. Gietijzeren voetschrapers.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1539#1539#884 (nummers 41-45), 1539#650 (nummers 47-51) en 1539#617 (gesloopt hoekpand).