Neoclassicistische burgerwoning

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, gebouwd rond 1909 voor rekening van C. Van Caeckenberghe. Voor de bouw van dit huis werd een oudere woning van hetzelfde volume gesloopt. Het is een type woning dat op het Zuid veel voorkomt en goed vertegenwoordigd is in de Sint-Laureisstraat. De woning telt twee bouwlagen en drie traveeën en is getypeerd door het leien mansardedak met fraai uitgewerkt centraal dakvenster, met gebogen fronton en pilasters. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, met de vaste elementen die bij een neoclassicistische gevel horen: houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint met betraliede kelderopeningen, kordonlijst, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige muuropeningen die op beide bouwlagen in omlijstingen met oren zijn gevat. Opvallende leeuwenkoppen, misschien authentiek, gezien de suggestie van ornamentiek op deze plaatsen op de geveltekening. Het schrijnwerk van de deur is bewaard: dubbelde deur, deels beglaasd en met een sierlijk hekwerk, rechthoekig bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 2066.