erfgoedobject

Meergezinswoning

bouwkundig element
ID: 215212   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215212

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning werd rond 1913 gebouwd als huurhuis voor E. Sels naar een ontwerp van bouwmeester Frans Meunier, wonende in de Sint-Laureisstraat op nummer 79.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder mansardedak met oorspronkelijk een met fronton bekroond dakvenster geflankeerd door twee oeils-de-boeuf. De gevel is klassiek ingedeeld, met regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen, kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, accent op de centrale travee met balkon. Door het materiaalgebruik echter, namelijk het gebruik van witte baksteen voor het parement in combinatie met hardstenen details, maakt de gevel eclectisch. Het schrijnwerk van deur en ramen is bewaard. Dubbele deur, deels beglaasd en met sierlijke tralies. Klassieke enkelhuisindeling; op elke bouwlaag in de deurtravee de traphal en in de venstertravee├źn een enfilade van twee kamers met achterin een keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3418.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meergezinswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215212 (Geraadpleegd op 20-10-2020)