Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning werd gerealiseerd rond 1913 naar ontwerp van Alexander Van Roey in opdracht van aannemer Charles Vermuyten, die wellicht ook de bouw van de woning uitvoerde. Vermuyten en Van Roey stonden samen in voor een hele reeks woningen in de Sint-Laureisstraat, onder meer bijna de volledige rij vanaf 73 tot aan de hoek met de Moonsstraat. Begin 20ste eeuw onderging de Sint-Laureisstraat belangrijke wijzigingen: zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de straat werden talrijke woningen gesloopt voor nieuwbouw. Alexander Van Roey gaf de nieuwbouw in de zuidelijke helft een eclectische tint.

Dit pand telt drie bouwlagen onder een mansardedak met twee houten dakvensters, en twee/drie traveeën. Lijstgevel met houten kroonlijst op klossen met een tandfries, hardstenen plint met rechthoekige, betraliede keldervensters. Geel bakstenen parement met gebruik van witte en zwarte geglazuurde baksteen voor banden, pilasters en details boven de vensters. De begane grond wordt afgeboord door een hardstenen puilijst, heeft een centrale deurtravee met achterliggend trappenhuis, en aan beide zijden een getoogde vensteropening. De bovengevel is anders uitgewerkt, met twee traveeën die elk in een verdiept muurveld gevat zijn, afgezoomd door pilasters. In de rechtertravee een doorlopende houten erker, links getoogde vensteropeningen met eenvoudige ijzeren borstwering. Schrijnwerk vernieuwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 4257.