Eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Deze drie bijna identieke eclectische meergezinswoningen werden rond 1913 gerealiseerd naar ontwerp van bouwmeester Alexander Van Roey. Voor elke woning werd een identiek typeplan gebruikt, twee woningen werden gebouwd voor rekening van aannemer Charles Vermuyten, die wellicht ook de uitvoering deed. De derde woning werd gebouwd in opdracht van F. Verpoorten, vlakbij wonende in de Balansstraat 103.

Vermuyten en Van Roey stonden samen in voor een hele reeks woningen in de Sint-Laureisstraat, onder meer bijna de volledige rij vanaf 73 tot aan de hoek met de Moonsstraat. Begin 20ste eeuw onderging de Sint-Laureisstraat belangrijke wijzigingen: zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de straat werden talrijke woningen gesloopt voor nieuwbouw. Alexander Van Roey gaf de nieuwbouw in de zuidelijke helft een eclectische tint.

De woningen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Ze kregen een klassieke indeling van de lijstgevel, met een kroonlijst op klossen, hardstenen plint en kordonlijst, doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste, getoogde muuropeningen en accent op de centrale travee door een balkon met ijzeren leuning. Het materiaalgebruik maakt het ontwerp eclectisch: witte of gele baksteen met gebruik van groene geglazuurde baksteen voor banden en versieringen in de rollagen boven de muuropeningen. Eigen aan deze huizen zijn de gekoppelde, onder een doorlopende natuurstenen lijst gevatte bovenvensters, van elkaar gescheiden door pilasters. Het schrijnwerk is deels bewaard, met op 77 guillotineramen en een deels beglaasde deur met sierlijke tralies en op 83 een gelijkaardige deur met geëtst bovenlicht, guillotineramen met typisch begin-20ste-eeuwse roedeverdeling.

Qua indeling kennen ze de klassieke enkelhuisplattegrond, met in de deurtravee gang met trappenhuis, en in de venstertravee een enfilade van twee kamers; daarachter keuken en wasplaats. Elk pand bestaat uit twee wooneenheden, met een woning op gelijkvloers en eerste verdieping, en op de bovenverdieping een appartement.