Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning werd gerealiseerd rond 1913-1914 naar ontwerp van Alex Van Roey voor Draye. Van Roey stond in voor een hele reeks woningen in de Sint-Lareisstraat, onder meer bijna de volledige rij vanaf 73 tot aan de hoek met de Moonsstraat. Meestal werkte hij samen met aannemer Charles Demuyter, die voor financiering en uitvoering zorgde. In de bouwaanvraag van deze woning echter, staat expliciet vermeld dat Van Roey als architect en als aannemer optreedt. Begin 20ste eeuw onderging de Sint-Laureisstraat belangrijke wijzigingen: zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de straat werden talrijke woningen gesloopt voor nieuwbouw. Alex Van Roey gaf de nieuwbouw in de zuidelijke helft een eclectische tint.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met twee houten dakvensters. De lijstgevel kent een klassieke opbouw, met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint en puilijst, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen met een entablement zijn bekroond, accent op de centrale travee met een fronton aan het bovenvenster en twee balkons (balustrade op eerste en ijzeren leuning op tweede verdieping). Het materiaalgebruik voor het parement maakt het ontwerp eclectisch: witte geglazuurde baksteen met hardstenen speklagen.

Onder de kroonlijst mozaïekpanelen met zwierige art-nouveauversieringen: centraal een cartouche met bouwjaar 1914 tussen zwierige ranken, in de zijtraveeën vlinders. Opvallende gaafheid van deze woning, waarin het houtwerk van ramen en deur werd bewaard, onder meer met op de begane grond typisch begin-20ste-eeuwse roedeverdeling van de bovenlichten.

Klassieke enkelhuisindeling, met in de deurtravee een gang met trappenhuis naar de appartementen op de verdiepingen. In de venstertraveeën op elke bouwlaag een enfilade van twee kamers. In de lagere achterbouw keuken en bijkeuken. De woning werd als eengezinswoning gebouwd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 4525.