Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd gerealiseerd rond 1911-1912 naar ontwerp van Alexander Van Roey. Het huis werd gebouwd volgens een typeplan dat hij bij een drietal bouwaanvragen in 1911-1912 indiende voor verschillende opdrachtgevers, waarvan twee voor aannemer Charles Vermuyten. Vermuyten en Van Roey stonden samen in voor een hele reeks woningen in de Sint-Laureisstraat. Begin 20ste eeuw onderging de Sint-Laureisstraat belangrijke wijzigingen: zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de straat werden talrijke woningen gesloopt voor nieuwbouw. Alexander Van Roey gaf de nieuwbouw in de zuidelijke helft een eclectische tint; hij ontwierp bijna de volledige huizenrij van nummer 73 tot aan de hoek met de Moonsstraat.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is door een houten kroonlijst op twee modillons en een hardstenen plint afgezoomd. Wit bakstenen parement met natuurstenen speklagen en hardstenen puilijst. Dit materiaalgebruik en de afwisselende vorm van de muuropeningen (korfboog, rondboog, rechthoekig), geven het huis een eclectisch uitzicht. Bovengevel op puilijst en met pilasters ingedeeld, in de venstertravee een gebogen ijzeren borstwering. Nieuw schrijnwerk, met uitzondering van het guillotineraam beneden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1911 # 2023, 1912 # 675.