Eclectisch winkelhuis met appartementen

Beschrijving

De eclectische huizenrij van nummer 73 tot aan de hoek met de Moonsstraat werd bijna volledig geconcipieerd door bouwmeester Alex Van Roey. Tussen deze huizen in, vinden we een opvallend winkelhuis dat in 1913 werd ontworpen voor eigen rekening van bouwmeester Léon Heutz. Van deze architect kennen we in Antwerpen realisaties vanaf omstreeks 1910. Het gaat om een vrij bescheiden oeuvre, in de jaren 1910 in een neoclassicistische of eclectische stijl en in de jaren 1920 in beaux-arts of in eenvoudige art deco.

Deze woning telt vier bouwlagen en één brede travee onder zadeldak. Op de begane grond voorzag de architect een winkel, op elke verdieping een appartement. Op de begane grond een gevelbrede houten winkelpui met links een portaal en rechts etalagevensters met houten roedeverdeling, gevat in een houten puilijst met tandfries, gedragen door twee pilasters. Een brede, gedecoreerde puilijst in witte natuursteen boordt de begane grond af. De drie verdiepingen zijn als één geheel uitgewerkt, gevat in een hoge rondboognis. Op de eerste verdieping een houten driezijdige erker, bekroond met de ijzeren borstwering van de deurvensters van de tweede verdieping. Bovenverdieping met brede rondbogige vensteropening, afgewerkt met een natuurstenen sleutel met medaillon. De lijstgevel kreeg een uitgewerkte kroonlijst op natuurstenen modillons, met klossen en rechte tandfries. Het schrijnwerk is verzorgd, met kleine roedeverdeling van de bovenlichten, zoals typisch voor het begin van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3659.