Twee meergezinswoningen

Beschrijving

Deze twee eclectische meergezinswoningen met opslagplaatsen op de begane grond werden gerealiseerd rond 1908 naar een ontwerp van de Borgerhoutse bouwmeester Alphonse Pauwels voor Ad. Ergo. Ergo woont op dat moment in de naastgelegen woning met poortgebouw op nummer 73. In 1908 beslist hij het poortgebouw met achterliggende opslagplaatsen af te breken en te vervangen door een grotere nieuwbouw met bovenliggende appartementen, de huidige panden op nummers 75-77.

Het betreft twee identieke, in spiegelend schema opgebouwde panden van twee/drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldaken. Op de begane grond centraal de deuren met achterliggend trappenhuis naar de verdiepingen en in de zijtraveeën een poortdoorgang naar magazijn en paardenstal. Eclectische, eigentijds aangeklede lijstgevels, met witte geglazuurde baksteen gecombineerd met natuurstenen accenten voor banden en vensteromlijstingen. Op de begane grond, rechthoekige poortopeningen onder ijzeren latei met rosetvormige klinknagels en een segmentbogige deuropening. Op de verdiepingen, telkens drie gekoppelde segementbogige vensters. De sierlijke houten kroonlijst is bij 75 bewaard; op nummer 77 werd het begin-20ste-eeuwse schrijnwerk behouden, getypeerd door de fijne houten roedeverdeling in de bovenlichten. Onder de kroonlijsten, natuurstenen steigergaten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1908 # 1871.