Appartementsgebouw Bon-Gite

Beschrijving

Appartementsgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de heer Allaerts, naar een ontwerp door de architect Léon Heutz uit 1928. Het ondiepe, langgerekte complex dat vermoedelijk als opbrengsteigendom bedoeld was, vormt de hoek van de Belgiëlei en de Lange Leemstraat. Het programma omvat twee winkels waarvan een met woonst, en in totaal elf appartementen van twee verschillende types. In Antwerpen actief als architect van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de latere jaren 1920 paste hij naast de klassieke beaux-artsstijl ook een gematigde art deco toe, waarvan zijn eigen woning uit 1927 een voorbeeld is.

"Bon-Gite", dat zeven bouwlagen telt onder een plat dak, strekt zich met een afgeronde hoek over acht ongelijke traveeën uit. Opgetrokken met een structuur uit gewapend beton, werd voor het gevelfront een rood baksteenparement toegepast, verwerkt met witte natuursteen op een arduinen plint. De compositie wordt bepaald door symmetrie en regelmaat, waarbij de horizontale gevelgeleding een klassiek, drieledig schema volgt: de sokkel die de pui en de entresol beslaat, de hoofdgeleding van drie verdiepingen afgewerkt met een entablement, en de dubbele attiek met kroonlijst. Verticaal worden beide gevelzijden gemarkeerd door zijrisalieten met een gebogen pseudofronton, daar waar kolossale pilasters het ritme bepalen in de hoofdgeleding. Drielichten en een gebogen topstuk boven de kroonlijst, leggen dan weer een lichte klemtoon op de hoektravee. De volledig opengewerkte winkelpui, contrasteert met de conventionele registers van rechthoekige of korfboogvensters met een paneel op de borstwering. Neobarokke cartouches met guirlandes bekronen de pilasters en het centrale rondboogportaal, daar met flankerende putti die een hoorn des overvloeds uitstorten boven de huisnaam "Bon-Gite". Waar de smeedijzeren inkomdeur bewaard bleef, is het houten vensterschrijnwerk gedeeltelijk vernieuwd.

De plattegrond beslaat afgezien van een lichtschacht nagenoeg het volledige perceel. In de sokkel bevinden zich de ruime hoekwinkel met entresolgalerij, een kleine winkel met bovenwoning, de inkom- en traphal met lift, en de conciërgewoning. Het grote type appartement, vijf in totaal, dat twee derden van het grondoppervlak inneemt zijde Belgiëlei, omvat een suite van salon en eetkamer, twee slaapkamers met badkamer, een (meiden)kamertje en de keuken. Links van de traphal gesitueerd, bestaat het kleine type appartement, zes in totaal, slechts uit een woonkamer, een slaapkamer en een keuken.

Lift

De personenlift werd gebouwd door de firma Etienne Thièry en in 1929 in een open schacht geïnstalleerd in de inkom- en traphal. Met de elektrische lift voor drie personen (nominale last 240 kg) worden zeven bouwlagen ontsloten. Een ongeveer 1,80 meter hoge borstwering van decoratief metalen hekwerk, ingevuld met draadijzer, schermt de open liftschacht af. Op de diverse niveaus is op het bordes een stalen vouwdeur met koperen handgreep voorzien. Bij iedere bordesdeur bevindt zich een metalen plaatje met oproepknop en lichtje, waarin de firmanaam ‘Thièry’ is gegraveerd. De liftkooi met metalen ophangsysteem bestaat uit een houten vloer, een houten plafond met centraal verlichtingselement en houten paneelwanden. Aan de achterste wand is een spiegel bevestigd met daarboven een metalen naamplaatje van constructeur Thièry (‘S.A. Ascenseurs Thiery N.V. / Violetstraat 35 Antwerpen / Tel. (03) 36.18.75(4 L))’. In het aluminium bedieningsbord met bakelieten zendknoppen verwijst een gegraveerde vermelding eveneens naar constructeur ‘Thièry’. Als kooideur is een stalen vouwdeur met geelkoperen handgreep voorzien. In de machinekamer is de originele elektrische trommel nog bewaard.

• Informatie verkregen van een mede-eigenaar (15 november 2021).
Auteurs: Becuwe, Frank