Modernistisch appartementsgebouw

Beschrijving

Modernistisch appartementsgebouw opgetrokken in opdracht van Arthur Peeters, naar een ontwerp door de architect Ernest Lamot uit 1939 (inscriptie). Zowel bouwheer als ontwerper waren afkomstig uit Boom. Vanwege de oorlogsomstandigheden kwam het gebouw na herhaaldelijk uitstel pas in 1942 tot stand. Na de start van de werken werd nog een bouwaanvraag ingediend om de achterste slaapkamer van de appartementen te vergroten.

Ernest Lamot is vooral bekend van de openbare projecten die hij tijdens de jaren 1920-30 in Boom samen met Camille Bal realiseerde, zoals de Provinciale Technische Scholen en de Heilig-Hartkerk. Zijn persoonlijke oeuvre uit de latere jaren 1930, omvat naast rijwoningen in art-decostijl, zowel het traditionalistische Gemeentehuis van Hingene, als een herenhuis in beaux-artsstijl in Sint-Amands. In het appartementsgebouw Peeters past hij een zakelijke modernisme toe, verwant met het werk van architect Léon Stynen uit deze periode.

Het appartementsgebouw met een L-vormige plattegrond omvat zes bouwlagen onder een plat dak. De gevelopstand volgt een strak compositieschema, bepaald door het horizontale ritme van de bandramen. Contrasten in materiaal en textuur versterken de opdeling in een donkere terugwijkende pui en een lichte zwevende bovenbouw. Deze laatste onderscheidt zich door een verzorgd gevelparement uit roomkleurig baksteenmetselwerk in kettingverband, met zwart keramische raamomlijstingen, dekstenen en betegelde zijpenanten als kleuraccent. Waar de bouwplannen stalen schuiframen vermelden, werd wellicht vanwege de materiaalschaarste tijdens de oorlog gekozen voor het huidige houten schrijnwerk. Typisch voor de met blauwe hardsteenplaten beklede pui is de rij patrijspoorten, die de hoofd- en dienstingang flankeren; het ijzeren schrijnwerk met geometrisch patroon van beide deuren is bewaard.

De appartementen, één per verdieping verbonden door een trappenhuis met lift, bestaan uit de L-vormige woon- en eetkamer aan de straat, de hal, keuken, kantoor en terras in de middenzone, twee slaapkamers en de badkamer ontsloten door een lange gang in de achterbouw. Het inkomportaal deelt de begane grond met bergplaatsen voor fietsen en kinderwagens, een was- en droogruimte, de verwarmingsinstallatie en privékelders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#12773 en 18#15082.