Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning werd rond 1872 gebouwd door Felix Claes, wonende in de Louizastraat 28. De woning werd als samenstel met het gesloopte, identieke nummer 47 gebouwd. De woning is gelegen vlakbij de hoek met de Britselei, waar Claes in dezelfde bouwaanvraag ook de toelating vraagt een ensemble van drie woningen te realiseren op nummers 30, 32 en 36, die alle drie nog bewaard zijn.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, en beantwoordt daarmee aan de standaard afmetingen van de burgerhuizen in Antwerpen in de tweede helft van de 19de eeuw. Ook de gevelafwerking is vormgegeven volgens de toenmalige standaarden, met houten kroonlijst, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, en accent op de centrale travee met balkon, hier met ijzeren leuning. Beneden houten rolluikkasten; deels bewaard houten schrijnwerk, onder meer fraaie voordeur met versierd middenkalf en gebogen tussendorpel voor bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 852.