Kwadelindekenskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kwadelindekenskapel

Beschrijving

Niet-betreedbare processiekapel op de hoek van de Lindestraat en de Kwadeplasstraat, met een grote linde op de achtergrond (die een oudere lindeboom vervangt). Al in de 17de eeuw stond hier een kapel die de Kwadelindekenskapel werd genoemd. De kapel diende als rustaltaar in de Sint-Genesiusprocessie en werd toegewijd aan het Heilig Hart. De huidige kapel komt reeds voor op prentkaarten van rond 1900.

Bakstenen pijlerkapel onder een zadeldak (loodrecht op de straat) met mechanische pannen en een bekronend kruisje. Rode baksteen met accenten in witte baksteen. Gecementeerde sokkel. Spitsboognis met spitsboogveld met sluitstukken in blauwe steen. Op het onderste deel van de kapel werden in witte baksteen de letters JHC aangebracht.

• DE BECKER U. & VANHEMELRIJCK F. 1982: Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode, naar Constant Theys, Sint-Genesius-Rode, 474.

Auteurs: Van Herck, Karina