erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
215266
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215266

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Drie achterin gelegen gekoppelde woningen met voortuin, gebouwd in opdracht van Josephus Guillelmus Lambert-Cousin, ingénieur des mines, en kadastraal geregistreerd in 1899. De zuidelijke zijgevel van nummer 41 geeft uit op de Hector Henneaulaan. Guillaume Lambert (1818-1909) was één der ontdekkers van het Kempische Steenkoolbekken die in Zaventem in het begin van de jaren 1890 een buitenverblijf (nummer 90) liet bouwen, waar later zijn zoon Paul zijn intrek nam.

Een oude prentkaart geeft een beeld van het als eenheid gebouwd ensemble, voorafgegaan door een fraai aangelegde voortuin met tuinpaviljoentje: de twee rechtse woningen droegen op deze prentkaart een naam; de middelste benaming is echter onleesbaar; de rechtse is vermoedelijk 'Villa Marie-Louise'.

Het zijn vrij eenvoudige, haaks op de straat ingeplante burgerhuizen met puntgevels, twee + drie + twee traveeën, een souterrain en twee bouwlagen onder een overkragend, pannen zadeldak, voortgaande op de aangehaalde prentkaart voorheen op schoorstukken, met de nok parallel aan de Hector Henneaulaan. Ze zijn opgetrokken uit baksteen met decoratieve, omlopende banden van geglazuurde tegels en verwerking van gesinterde baksteen voor onder meer muurbanden en de omlijstingen van de steekbogige of rondbogige (top) vensters; het schrijnwerk werd overal vernieuwd. Op de bel-etage is er telkens een deurvenster met balkon op voluutconsoles. De steigergaten zijn gevuld met leeuwenkopjes.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling I (Zaventem), 1899/6.
  • VANNOPPEN H. 1981: De geschiedenis van Zaventem, de industriegemeente van Midden-Brabant, Zaventem, 426.
  • www.delcampe.be (geraadpleegd op 28 februari 2014).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215266 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.