Burgerhuis met café naar ontwerp van Piscador

Beschrijving

Rijwoning met café naar ontwerp van architect Joseph François Piscador (zie bouwplannen) op een langgerekt perceel aan de Naamsesteenweg. De bouwaanvraag voor deze woning met café dateert van 1911; ze werd gebouwd in opdracht van aannemer Henri Dewit, die er waarschijnlijk ook zijn magazijn en werkplaats had. Op de gevel naast de inrijpoort is er een hardstenen plaat met opschrift "Henri Dewit/ meester – metser/ ondernemer".

Historiek

De woning werd gebouwd door de in Leuven werkzame architect Joseph François Piscador. Piscador begon zijn carrière in het atelier van Joris Helleputte. Binnen de stadsring zijn er verschillende door hem ontworpen woningen bekend, waaronder ook zijn eigen woning. De meeste van zijn ontwerpen zijn eclectische burgerhuizen uit eind 19de - begin 20ste eeuw met elementen ontleend aan de neogotiek, barok en art nouveau, waarvan de uitwerking van zeer eenvoudig tot zeer rijkelijk gaat. Deze woning met café is één van de weinig gekende ontwerpen van de architect dat gelegen is buiten de ring van Leuven. Het is eveneens een gaaf bewaard voorbeeld van bebouwing met een handelsfunctie langs de Naamsesteenweg uit begin 20ste eeuw met behoud van het originele schrijnwerk van de pui. De woning op nummer 87 naar ontwerp van Theo Van Dormael is volgens de bouwaanvraag eveneens ontworpen met een café op de begane grond.

Volgens de bouwplannen ontworpen als een rijwoning met drie bouwlagen en plat dak, maar afwijkend uitgevoerd: de huidige woning telt slechts twee bouwlagen en er zijn geen zichtbare sporen van een latere aanpassing. Ook de detaillering op de plannen is veel meer uitgewerkt dan de eigenlijke uitvoering: zowel de omlijstingen van de muuropeningen met uitgewerkte druiplijstjes als de uitwerking van het balkon met uitgewerkte borstwering zijn waarschijnlijk niet uitgevoerd. Ook het plat dak had een uitgewerkte borstwering op het plan, maar werd uitgevoerd met een zadeldak. Wat wel even gedetailleerd als op de bouwaanvraag werd verwezenlijkt, is het verzorgde schrijnwerk van het café.

Beschrijving

Onderkelderde bakstenen burgerhuis van twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak. Lijstgevel met links een poorttravee die toegang geeft tot de achterliggende koer en tuin met werkplaats en loods, rechts dubbele deur tussen twee grote puivensters van het voormalige café. Plint uit blauwe hardsteen. Gebruik van wit geglazuurde baksteen voor de speklagen, voor een uitgewerkte band in de fries en voor de ontlastingsbogen boven de muuropeningen. Op de begane grond rechthoekige en op de verdieping getoogde muuropeningen, alle met lekdrempels uit blauwe hardsteen. Voorts een uitgewerkte bewaarde kroonlijst en voegwerk met knipvoegen.

Verzorgde, neoclassicistisch uitgewerkte pui met centrale vleugeldeur geflankeerd door twee puivensters onder een gemeenschappelijke kroonlijst (op plan als aanzet voor het erboven gelegen balkon). Op de verdieping boven de toegangsdeur balkon op hardstenen voluten met uitgewerkte smeedijzeren balustrade, op het plan van de bouwaanvraag is het balkon doorgetrokken onder de drie als deuren uitgewerkte muuropeningen.

De deur van de dwarsgang uitkomend in de open poortdoorgang heeft eveneens verzorgd schrijnwerk. Eenvoudige achtergevel met rechthoekige en getoogde muuropeningen met hardstenen lekdrempels en houten lateien.

Achteraan de woning werden twee buitenwc’s voorzien (waarschijnlijk voor het café en de woning) en in de lange tuin staat nog een éénlaags bijgebouw waarschijnlijk van kort na de bouwperiode. Achteraan nog een bijgebouw en grote open loods waarschijnlijk gebruikt door de eigenaar/aannemer.

Interieur

In oorsprong op de begane grond café, hierachter een dwarsgang met trap, die uitgaf op de poortdoorgang, achteraan nog een salon of bureau en een keuken die uitkwam op de koer. Mogelijks werd het café snel na de bouw opgedeeld in een centrale gang met links en rechts een grote kamer. Het eenvoudige stucwerkplafond is onderbroken door de nieuw gebouwde wanden, verder is de oorspronkelijke indeling gerespecteerd. Op de verdieping bevond zich aan de straatzijde één groot salon en aan de achterzijde twee kamers. Het salon aan de straatzijde is eveneens opgedeeld in drie kamers. Op plan oorspronkelijk nog een derde verdieping met vier kamers en een plat dak boven het achterste gedeelte. De trap liep door tot op het platte dak bovenaan. Heden is er geen derde verdieping aanwezig maar zijn er kamers gemaakt op de nieuwe zolderverdieping.

Bewaarde parket in de inkom en grote kamers vooraan (café). De toegang tot het café was op plan voorzien van een tochtportaal, hiervan zijn de sporen in de vloer nog aanwezig (marmeren vloer in tochtportaal en café met parket). Achterste kamers met bewaarde vloertegels met ingelegde motieven. In alle kamers zijn er bewaarde rode en witte marmeren schouwen aanwezig, op de begane grond rijkelijker uitgewerkt dan op de verdieping. Zowel op de begane grond als op de verdieping hebben de wanden van de gangen en de deuren een schildering met marmerimitatie.

• Stadsarchief Leuven, Archief bouwaanvragen, Naamsesteenweg 81.
  • COOMANS T. 2003: Piscador, Joseph François, in: VAN LOO (red.) 2003: Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 451-452.
  • NEVEJANS A. 2010: Joseph Piscador (1866-1928), in www.odis.be/zoeken 'Joseph Piscador' (geraadpleegd op 6 mei 2013).

Auteurs: Verwinnen, Katrien