Burgerhuizen naar ontwerp van Van Dormael, 1916

Beschrijving

Drie eclectische burgerhuizen ontworpen als éénheidsbebouwing naar ontwerp van Theodoor Van Dormael en door cartouches "ANNO" "1917" gedateerd. De bouwaanvraag dateert uit 1916. De rijwoningen werden gebouwd in opdracht van Joseph Dewit, mogelijk familie van de eigenaar van het ernaast gelegen pand naar ontwerp van Piscador.

Theodoor Van Dormael liep stage in het atelier van Joris Helleputte en vestigde zich in 1900 als zelfstandig landmeter en architect in Heverlee. Hij ontwierp verschillende woningen in en rond Leuven en ook verschillende gebouwen op het grondgebied Heverlee waaronder zijn eigen woning in de Kardinaal Mercierlaan (waarschijnlijk nummer 69) en het klooster van de zusters van de Jacht. Zijn ontwerpen zijn veelal traditioneel van inspiratie. In de jaren 1940 nam zijn zoon Paul het atelier over.

Onderkelderde bakstenen woningen, twee woningen van twee traveeën en één woning met drie traveeën, alle met drie bouwlagen onder een doorlopend zadeldak. Lijstgevels met aan de meest rechtse woning een dakvenster met puntgeveltje op de middelste travee. De twee linkse woningen hebben op de verdieping een uitgewerkte driezijdige erker (op plan twee als tweezijdige erker weergegeven). Gebruik van hardsteen voor onder andere de plinten, de onderdorpels doorgetrokken als waterlijstjes over de gevel en de tussenstijlen van de tweelichten op de bovenste verdieping. De deuromlijstingen van nummers 83 en 85 zitten eveneens vervat in een hardstenen omlijsting. Gebruik van wit geglazuurde baksteen voor de speklagen, ontlastingsbogen en in de uitgewerkte fries.

De meest rechtse woning (nummer 87) is opgevat als een dubbelhuis met een centrale dubbele deur en op de begane grond met getoogde muuropeningen in diepere nissen steunend op hardstenen consooltjes. Deze woning werd mogelijk ontworpen als café, daar er op de begane grond tegen de straatzijde één grote ruimte aanwezig was zonder gang en op het plan er ook een wc en twee urinoirs zijn getekend in de achterbouw. De andere twee woningen kregen op het bouwplan een traditionele onderverdeling met aan één zijde een gang met trap en ernaast gelegen kamers achter elkaar. Vernieuwd schrijnwerk met behoud van de twee deuren (nummers 83 en 87). De kroonlijsten werden deels vernieuwd en nieuwe dakvensters bij nummer 87.

Op het ontwerp hebben de woningen sobere achtergevels met getoogde en rechthoekige muuropeningen.

• Leuven, Stadsarchief, bouwaanvraag Naamsesteenweg 85-89.