Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Deze neoclassicistische burgerwoning werd gebouwd rond 1874 voor August De Keuster, een klerk wonende in Antwerpen. Het bouwdossier werd niet teruggevonden in het stadsarchief. Het gaat om een eenvoudige woning, kenmerkend voor de burgerhuizen in de tweede helft van de 19de eeuw, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak tellend. De centrale erker en het mansardedak met de twee dakvensters onder gebogen fronton, zijn elementen die dateren van een verbouwing in 1913 naar ontwerp van Frans Van Dijk voor A. De Keuster.

De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op klossen en tandfries, en een hardstenen plint met twee betraliede keldergaten. Rechthoekige vensters, op de verdiepingen in een eenvoudige omlijsting en voorzien van houten rolluikkasten met lambrekijnversiering. De begane grond is met een puilijst afgelijnd en is voorzien van imitatievoegen; kordonlijsten en palmettenfriezen onder de kroonlijst. Schrijnwerk is vernieuwd.

• Archief van het kadaster provincie Antwerpen, Antwerpen, 10de afdeling Sectie K, mutatieschets 1874/133, artikel 416.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 4410.

Auteurs:  Hooft, Elise

Nummers 31-33: enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansarde- of zadeldak, uit tweede helft 19de eeuw. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met naar repeterend schema arduinen sokkels, geblokte begane grond, centrale erker of balkon. Rechthoekige vensters, in geriemde omlijsting op bovenverdieping. Rechthoekige deur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita