Stadswoning

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Sint-Amands

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Sint-Amands

Beschrijving

Recent gerestaureerd diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), mogelijk opklimmend tot begin 18de eeuw, zie cijferankers 1 en 7 (?).

Opnieuw bepleisterde tuitgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen en rondboogvenster in top; alle schrijnwerk werd vernieuwd. Inwendige verbouwingen waarbij de doorgang naar de achterin gelegen stalling werd gesupprimeerd (huidige trapzaal) en de bestaande trapkoker gedicht; alleen moer- en kinderbalkenconstructie en dakspanten bleven bewaard.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, dossier Kerkstraat nummer 14.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle