erfgoedobject

Burgerhuis in second empire

bouwkundig element
ID
215311
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215311

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zoals de meeste panden op de De Keyserlei werd dit pand als een woning gebouwd, maar later aangepast met een winkelfunctie en bijhorende pui op de begane grond. Gebouwd rond 1868 als burgerhuis voor J.B. Colet, wonende in de Lange Klarenstraat 22, had het pand oorspronkelijk een rechthoekige deur in de rechter travee met links ervan twee dito vensteropeningen, in een vlakke omlijsting.

De lijstgevel was helemaal bepleisterd en witgeschilderd, op een hardstenen plint die nu werd verwijderd, net als de imitatievoegen op de begane grond. De bovengevel van het pand is gaaf bewaard, de twee verdiepingen worden verlicht door rechthoekige vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken, een detail dat typisch is voor de toen populaire second empirestijl, net als de rijk uitgewerkte sleutels en de versieringen onder de dorpel van de bovenvensters. Het houtwerk van de bovenvensters zijn net als de ijzeren borstweringen gaaf bewaard. De woning, twee traveeën en drie bouwlagen hoog, is gevat onder een leien zadeldak met twee dakvensters.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 8 Sectie H, 1869/87.
  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1868 # 200.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in second empire [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215311 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.