Eclectisch café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch café

Beschrijving

Dit eclectische caféhuis met appartementen op de verdiepingen is het resultaat van een grondige verbouwing van 1900-1901, waarbij twee bestaande panden werden samengevoegd. Daarbij werden de bestaande gevels uitgebroken en een nieuwe gevel gecreëerd naar ontwerp van aannemers Alex en Jos Van Roey voor de weduwe van herbergier Jozef Martin Van Hove, wonende in de Van Wezenbekestraat 63.

Het gaat om een pand van vier bouwlagen onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde gevel is verdeeld in twee ongelijke traveeën, die op de tekening in het bouwdossier door monumentale, gegroefde pilasters zijn geaccentueerd, maar anno 2013 niet meer aanwezig zijn, misschien nooit uitgevoerd. Er is een horizontale ritmering met doorlopende onder- en tussendorpels. Links, brede korfbogige vensteropeningen, rechts drie gekoppelde smalle rondbogige vensters. Op de twee bovenste verdiepingen een ijzeren borstwering voor elk raam. Op de begane grond een houten cafépui, met rechts de deur naar de traphal voor de verdiepingen. Links een cafédeur tussen twee etalagevensters. De indeling strookt nog volledig met de weergave op het plan van 1901.

• Archief van het kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, 1900/65.
  • Archief van het kadaster Antwerpen, Legger, Antwerpen Afdeling 8 Sectie H, artikel 1453.