erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID
215318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215318

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit neoclassicistische hoekpand werd rond 1876 opgetrokken voor rekening van Charles Lambrechts, wonende in de nabijgelegen Kievitstraat 76. De deurvensters op de begane grond die op de geveltekening in het bouwdossier worden weergegeven, duiden er op dat het van bij het begin als handelspand werd gebruikt, in overeenstemming met de ligging tegenover het station.

Het pand telt drie bouwlagen en twee keer drie traveeën aan beide zijden van de afgeschuinde hoektravee. Het pand is gevat onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn volgens de standaarden van de neoclassicistische bouwstijl afgewerkt: houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, hardstenen doorlopende onderdorpels en puilijst, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen. De bovenvensters kregen borstweringen in fijn ijzerwerk; op de hoektravee was oorspronkelijk een balkon met fijne ijzeren leuning voorzien. Momenteel is de begane grond volledig gewijzigd met verscheidene moderne winkelpuien, zoals bij alle panden op de De Keyserlei; het schrijnwerk van de bovenvensters is vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1876 # 835.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215318 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.