Second empire burgerhuis

Beschrijving

In de diamantwijk zijn een aantal voorbeelden van de second empire bouwstijl bewaard, waar deze woning er één van is. Het burgerhuis werd gebouwd rond 1871 voor rekening van aannemer Henricus Johannes Van Gastel, wonende in de Van Leriusstraat op nummer 8. Van Gastel realiseerde verschillende huizen in deze straat, waaronder de woning op nummer 26. Hij bouwde ter hoogte van nummer 12 een woning volgens hetzelfde plan als nummer 20, nu echter gesloopt.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en behoort daarmee tot de standaard bebouwing in de 19de-eeuwse wijken van de stad. De lijstgevel kreeg een bepleisterd en beschilderd parement. De rijkelijke sierelementen in het stucwerk laten een second empire ornamentiek zien, met de typische afgeronde hoeken voor de bovenvensters en de zeer herkenbare bloemen op de borstweringen en verwerkt in de sluitstukken van de bovenvensters. De lijstgevel heeft een houten kroonlijst op tandfries en een hardstenen plint voor het souterrain. Op de begane grond rechthoekige muuropeningen en een parement met imitatievoegen, op de bel-etage een centraal balkon met ijzeren leuning. Het fraaie, fijn uitgewerkte schrijnwerk van de deur is bewaard, dat van de vensters is nieuw. In de plint, twee rechthoekige kelderopeningen met fijn, second empire traliewerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1871 # 523.