Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische stadswoning, gebouwd rond 1866 voor rekening van bouwmeester Jos Bellens, wonende in de Lange Leemstraat 43. De woning werd samen met nummer 51 gebouwd als identiek, spiegelend samenstel van twee woningen; nummer 51 werd verbouwd. Aan nummer 53 werd later een verdieping toegevoegd in aansluitende stijl, een ingreep die vele stadswoningen van twee bouwlagen ondergingen.

De sobere neoclassicistische rijwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De lijstgevel is bepleisterd en witgeschilderd en bevat alle standaard neoclassicistische elementen: houten kroonlijst op modillons en tandfries, doorlopende onderdorpels, imitatievoegen op de begane grond, hardstenen plint, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen. Vensters op de eerste verdieping met ijzeren borstwering en versierd sluitstuk. Aan de toegevoegde bovenverdieping werd veel zorg besteed: de vensteropeningen zijn gevat in een omlijsting met versierde sluitsteen, de houten modillons onder de kroonlijst zijn versierd met hangende bolornamenten. T-vensters, houten rolluiken, eenvoudige paneeldeur met gedeeld bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1866 # 84.