Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, opgetrokken rond 1867 voor rekening van J. Vanden Bosch-Seghers, wonende in de Schrijnwerkersstraat 20. De woning beantwoordt aan de 19de-eeuwse standaarden die voor een burgerhuis werden gebruikt: Drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, bepleisterde en geschilderde lijstgevel met houten kroonlijst op modillons en tandfries, hardstenen plint. Horizontale elementen zoals de doorlopende onderdorpels en imitatievoegen ritmeren de gevel. Regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in eenvoudige omlijstingen, met versierde sluitsteen en ijzeren borstwering op de eerste verdieping. De fraaie houten erker in de centrale travee is een latere toevoeging, vermoedelijk van begin 20ste eeuw. Ook het fijne houten schrijnwerk in deur en vensters dateert vermoedelijk van die periode.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1867 # 513.