Meergezinswoning en burgerhuis in beaux-artsstijl

Historiek en context

Meergezinswoning (nummer 36) en burgerhuis (nummer 40) in beaux-artsstijl, voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Eduard Van Biesen, naar ontwerpen uit 1925. Tussen beide panden in bouwde hij vervolgens nog een tweede meergezinswoning in dezelfde stijl (nummer 38), naar een ontwerp uit 1926, die in 1990 werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Eduard Van Biesen, die in 1911 in de nabije Kruishofstraat zijn kantoren en ateliers had gevestigd, was vóór de Eerste Wereldoorlog als aannemer en bouwpromotor bijzonder actief in de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". Behalve meerdere rijhuizen in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij nog twee beeldbepalende horecagelegenheden met een strategische hoekinplanting. Vanaf begin jaren 1920 werd hij als aannemer opgevolgd door zijn zonen de Gebroeders Van Biesen, die op hun beurt meerdere panden bouwden in de Berkenlaan en de nabije Eglantierlaan, zowel voor eigen rekening als in opdracht van derden.

Architectuur

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijhuizen respectievelijk vier bouwlagen onder een plat dak voor wat betreft de meergezinswoning (nummer 36), en drie bouwlagen onder een mansardedak voor wat betreft het burgerhuis (nummer 40). Beide panden hebben een lijstgevel met een verzorgd natuurstenen parement gemeen. Symmetrisch van opzet, wordt de compositie in beide gevallen bepaald door een gevelbrede bow-window met bekronende balustrade, en een klassiek hoofdgestel met een kroonlijst op uitgelengde consoles. Het geveldecor van rankwerkmedaillons, chutes, guirlandes en stafwerk is ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl, vermengd met invloeden van de art deco. De meergezinswoning onderscheidt zich door een dominante verticale geleding, met bewerkte, kolossale hoekpilasters, en een over twee verdiepingen oplopende bow-window. Hier is de begane grond verbouwd tot winkelpui, en het schrijnwerk volledig vernieuwd. Het burgerhuis vertoont een meer nadrukkelijke horizontale geleding, overeenkomstig de interieurindeling met een sterke nadruk op de bel-etage, boven een lage geblokte pui met arduinen plint. Van het schrijnwerk is hier enkel de inkomdeur bewaard.

Het bouwdossier van de meergezinswoning (nummer 40) bevat geen bouwplannen, maar naar analogie met andere panden door Van Biesen uit deze periode, omvatte het gebouw oorspronkelijk drie tot vier huurkwartieren ontsloten door een gemeenschappelijke inkom- en traphal, al of niet met een winkel op de begane grond. De huurkwartieren bestonden vermoedelijk uit een slaapkamer, een woonkamer met veranda, een keuken en wellicht een badkamer. De plattegrond van het burgerhuis (nummer 40) beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de centrale traphal met bovenlicht. Behalve de vestibule, biedt de begane grond ruimte aan de ontbijtkamer en de keuken met pomphuis. Op de bel-etage neemt het salon de straatzijde in, en de eetkamer met veranda de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee slaapkamers, een badkamer en een overdekt terras. Twee overige kamers bevinden zich op de mansarde.